Рецепти

Стандартна кава: Закип’ятіть воду, добре промийте кавник крутим окропом і всипте в нього половину приготовленої порції кавового порошку, залийте порошок окропом і щільно закрийте кавник. Хвилини через дві всипте порошок, що залишився, і долийте воду до необхідної порції, Підігрівайте кавник на повільному вогні, але не доводьте каву до кипіння. Через п’ять хвилин кава готова. (1-2 чайні ложки порошку на склянку води).

Мармурова кава: Тепле молоко в невеликій кількості наливають тільки на дно чашки кави, а потім обережно додають кави. Перемішувати напій не слід. Кава з шоколадом: На дно кавової чашки кладуть часточку шоколаду, а потім наливають гарячу каву. злегка помішують ложкою до того часу, поки шоколад не розплавиться.

Кава з какао: У міцну гарячу каву кладуть цукор і какао зі згущеним молоком. Зверху в кожну чашку додають трохи вершків. Для однієї порції – чашка дуже міцної кави, два шматочки цукру, столова ложка какао зі згущеним молоком та столова ложка вершків.

Кава з чаєм: Готується міцна кава та міцний настій чаю. Напої змішуються у рівних частках. Цукор подають окремо та додають за смаком. Кава з лимоном: До чашки кави подають скибочку лимона та цукор. Замість лимона можна подати в тарілочці дрібно накришену лимонну кірку.

Кава з яйцем: На 4 порції – 1 яйце і 4 маленькі чашки міцної гарячої кави. Жовток відокремлюється від білка і розтирається із двома ложками цукрової пудри, а білок збивають у міксері. У кожну чашку з кавою кладуть на поверхню трохи жовтка, а коли вона розійдеться і покриє поверхню, покласти в центр збитий білок.

Кава з шипшиною: Ягоди ретельно промивають у гарячій воді, кладуть у термос і заливають окропом. Зразкова пропорція: 1/2 склянки ягід (можна сухих) на 0,5 л. води. У термосі настій витримують близько 12 годин. Надалі цей настій використовується замість води для приготування кави звичайним способом.

Бразильська кава: Плитковий шоколад (125 г) кришать на дрібні шматочки і розчиняють у міцній гарячій каві (1/2 чашки). 3 чашки гарячого молока додають до суміші, безперервно при цьому її збиваючи. Кладуть цукор до смаку і прикрашають чайною ложкою збитих вершків.

Французька крем-кава: Доводять до кипіння приблизно 0,5 л молока, попередньо перемішавши його із 150 г цукру. Закипіле молоко знімають з вогню і додають 4 столові ложки вершків. Енергійно збивають, а потім доливають 0,25 л міцної гарячої кави. Перемішують та розливають у маленькі чашки.

Кава “Африка”: Продукти для приготування: на 4 чашки – 6 чайних ложок кави дрібного помелу, 4 чашки окропу, 1 повна чайна ложка какао-порошку, щіпка меленої кориці, трохи коньяку, цукор. Всі продукти змішати і варити на спиртовці. Коньяк додати до готової кави. Подати у гарячому вигляді.

Кава “Індія”: Продукти для приготування: 10 чайних ложок кави дрібного помелу, 4 чашки окропу, 8 чайних ложок цукру, 4 гвоздики, натерта на тертці цедра з 1 апельсина, 1 маленька чарка рому, вершки. Каву залити окропом і через 5 хв розлити в 4 чашки. У кожну покласти по 2 ложки цукру і 1 гвоздику, терту цедру і трохи рому. До кави подати вершки.

Кава “Голлівуд”: Готують дуже міцну каву, окремо кип’ятять молоко. Засипають в каструлю какао і цукор, вливають туди частину молока і добре перемішують, а потім додають молоко і щіпку солі. Ставлять на вогонь і кип’ятять приблизно 10 хвилин. Знімають з вогню, енергійно збивають до отримання маслянистої, пухирної маси, Після цього додають кави, продовжуючи збивати. Ще гарячий напій розливають у чашки та прикрашають збитими вершками. Рекомендується посипати вершки смаженим мигдалем. На 4 порції – 2 столові ложки какао, 2 столові ложки цукрової пудри, 2 чашки молока і 2 чашки дуже міцної кави.

Кава “Нью-Орлеан”: У джезві або невеликій каструльці змішують 1/3 чашки дуже міцної кави, 1/3 чашки молока і 1/3 чашки вершків. Суміш ставлять на вогонь та нагрівають майже до кипіння. Потім розливають у чашки та подають на стіл.

Кава “Орієнт”: Продукти для приготування: 8 чайних ложок кави, 3 столи ложки меду і 300 мл води. Воду та мед змішати у кавнику, поставити на вогонь і закип’ятити. Додати каву та заважаючи довести до кипіння. Розлити в 4 чашки.

Кава по-східному: Кавові зерна розмелюють дуже тонкий порошок. Беруть джезву потрібного розміру. Кладуть туди цукор та наливають свіжу воду. Після того як вода закипить, додають порошок кави. Піднімається піна. Каву двічі чи тричі підігрівають не доводячи до кипіння. (на 50-60 г води один шматочок швидкорозчинного цукру і повна чайна ложка кавового порошку). Цікавим є такий рецепт. У джезву кладуть чайну ложку та, не заливаючи водою, ставлять на вогонь. Цукор під дією тепла плавиться і карамелізується. Після того як він набуде світло-коричневого кольору, джезву знімають з вогню і заливають у неї воду. Наступні прийоми приготування напою не відрізняються від звичайних.

Кава мокко по-турецьки: Цей вид кави в залежності від цукру буває гіркою, солодкою, дуже солодкою, рідкішою або густою. Зазвичай на 1 чашку напою кладуть 1 повну чайну ложку кави дрібного помелу та цукор за смаком. Каву по-турецьки готують 2 способами. 1. У кавник з окропом засипають каву і цукор і доводять до кипіння. Закипілу каву знімають з вогню, потім знову ставлять на вогонь і знову доводять до кипіння (зазвичай це робиться 3 рази). 2. Каву, змішану з цукром у кавнику, заливають холодною водою і витримують кілька хвилин для отримання ароматичних і смакових речовин. Потім кавник ставлять на повільний вогонь – так кава закипає повільніше і утворюється більше піни. Довівши до кипіння, знімають і відразу ставлять на вогонь, доводячи до кипіння ще раз. Готову каву подають так. На невелике блюдо ставлять кавник, кавові філіжанки на маленьких блюдечках і склянки з холодною водою. Кава по-турецьки з яєчним жовтком: на 1 чашку – повна чайна ложка кави дрібного помелу, 0.5 яєчного жовтка, цукор. Приготувати звичайну каву по-турецьки і додати половину збитого в піну жовтка. Це тонізуючий та дуже поживний напій. Його подають у гарячому та охолодженому вигляді.

Мокко арабською: Продукти для приготування: на 4 чашки – 6 чайних ложок кави дуже дрібного помелу, 3 чайні ложки цукру або 3 шматки рафінаду. У гарячу воду всипати каву та цукор і поставити на вогонь. Довести до кипіння, потім зняти і за кілька секунд поставити назад. Повторити всі 2 рази ще. Готовий напій побризкати 2-3 краплями холодної води. Після відстою гущі розмішати та розлити в чашки. Разом із кавою подати холодну воду у склянках.

Кава по-яванськи: Один із варіантів кави з какао. Змішують чашку кави з такою ж чашкою какао, приготовленої звичайним способом. у кожну чашку із сумішшю додають зверху трохи вершків.

Кава по-угорськи: Шийка зігрітого глека, поставленого на водяну баню, закрити трохи вологим фільтрувальним папером. Каву великого помелу залити гарячою водою. Шийка має бути якомога закритішим для збереження аромату. У проціджений напій покласти цукор та подати.

Кава по-віденськи: Готують дуже міцну чорну каву і розливають її в чашки. Потім на поверхню кави кладуть чайну ложку вершків, збитих у міксері. За бажання в вершки додають трохи цукрової пудри і дрібку ванілі. Щоб у напою був гарний вигляд, вершки посипають зверху дрібними крихтами шоколаду.

Кава по-румунськи: Продукти для приготування: 6 чайних ложок кави дрібного помелу, 4 чайні ложки цукрової пудри, 2 чайні ложки какао-порошку, 4 чашки холодної води, цукор, ванілін. Каву, цукор та какао змішати у кавнику, залити холодною водою і поставити на вогонь. Безпосередньо перед закипанням зняти з вогню і розлити в чашки, поклавши в кожний цукор до смаку, трохи ваніліну та збитих з цукровою пудрою вершків. Разом з готовою кавою подати ванілін та вершки.

Кава по-козацьки: Продукти для приготування: 0.25 л міцної кави, 0.25 л червоного вина, 3 чарки горілки, цукор. Всі продукти змішати. Цю каву приймають у невеликих кількостях.